Saturday, April 6, 2024

Mengabadikan kenangan bersama orang politik

PERHATIAN

INSYAALLAH saya akan mula menulis dan mencatat kenangan dan ingatan saya bersama orang-orang politik yang saya kenali, dekati dan kawani sepanjang lebih 55 tahun lampau bagi diterbiutkan sebagai buku baru saya. Kenangan ini ada yang menggembira, membahagia dan ada juga yang memeritkan.

Catatan bermula pada awal tahun 1970an sewaktu saya mula mendekati orang-orang politik di peringkat kampung, daerah, negeri kemudian ke peringkat nasional, sewaktu saya dialam remaja dan mula menceburkan diri dalam dunia kewartawan dan menjadi penulis politik sepenuh masa.

Catatan ini terbatas kepada pengalaman peribadi saya dengan mereka dari awal mereka berkecimpung dalam politik hingga setengahnya menduduki jawatan tertinggi dalam politik / kerajaan; menjadi wakil rakyat, Exco dan Menteri Besar atau Menteri malahan perdana menteri. Ada moment tertentu yang wajar atau penting dicatat sebagai sebuah memori.

Semua itu menjadi kenangan dan nostalgia sangat bernilai dan berharga buat saya, kisah dan peristiwa ini ada yang tidak pernah ditulis, diceritakan menjadi rahsia peribadi, atau didedahkan sepenuhnya selama ini. Kenangan ini adalah “tesis Phd” saya dalam arena penulisan politik.

Catatan itu nanti akan disertakan dengan tarikh, tempat pertemuan, dan lokasi peristiwa. Ada juga akan disertakan gambar-gambar tertentu setakat mana yang masih tersimpan.

Mulanya saya bercadang untuk memulakan penulisan ini 1 Ramadhan lalu tetapi tertangguh, sehinggalah ia bermula setelah memasuki Ramadhan ke 21. InsyaAllah saya akan mula mencatatnya perlahan-lahan untuk menjadi projek mega saya untuk tahun ini setelah tahun lepas (2023) tidak ada buku diterbitkan. Sepanjang memngerjakan projek ini mungkin penglibatan saya dalam medium sosial media lain tidak sekerap dahulu dan sedikit terhalang.

Kepada para penggemar buku-buku tulisan saya, mereka yang ingin mengetahui rahsia orang-orang politik khususnya bersama saya, diharapkan mendoakan semoga usaha “mengabadikan kenangan” ini berjalan seperti dirancangkan. [wm.kl.2:47 pm 06/04/2024]1 comment:

Anonymous said...

DATUK YIP KUM FOOK banyak melakukan kejahatan kepada orang di kawasan Kepong, lelaki (Datuk Yip) ini mengganggu ramai isteri orang, membakar Kuil Hindu di Taman Daya, mengeluarkan sami Buddha dari Kuil di Taman Desa Jaya, Kepong, dan menipu wang.

ENCIK SIMON LOW KOK MENG (Taman Daya) adalah pembantu (CID) Datuk Yip atau abang iparnya, berapa ramai yang memboikot mereka, Banyak sangat masalah di kawasan Kepong, kerana Datuk Yip Pengerusi MCA di Taman Daya, Kepong. . , dia dibayar wang kepada polis dan DBKL untuk mengganggu orang ramai, dan sebagainya

YIP KUM POH No: 19B, Jalan Sg 1/9, Taman Industri Bolton, 68100 Batu Caves, Selangor Malaysia (pejabat peguam) YIP KUM POH bukan peguam tetapi boleh membuka pejabat peguam, dia adalah adik lelaki Datuk Yip Kum Fook….”MALAYSIA BOLEH”

Kami tidak senang ketika itu kerana kami berada di bawah kawalan MCA di tempat kami, dan juga Datuk Yip telah digunakan oleh Gangster di kawasan Kepong dan Gombak, kami tidak berharap kepada MCA lagi dan kami adalah kumpulan yang meletak jawatan dari MCA

Kami telah mendengar, bahawa AGONG MALAYSIA (Sultan Johor, Sultan Ibrahim) telah mengambil kembali (Tarik) GELARAN DATUK (Datuk's title), dan kami akan menulis kepada Agong tentang perkara ini

DATUK YIP KUM FOOK (Lawyer) tidak fikir orang bodoh dan anda boleh menghina Buddha dan Hindu tetapi tentang Islam, anda dihina jika anda tidak mempunyai tempat tinggal.

Oleh Ah Keong, Kepong, Kuala Lumpur