Sunday, December 28, 2008

Celoteh Murai 22

Saleintia Macam Katak Dengan Hujan

SI Saleintia juga turut sama mahu mengulas isu hukum hudud yang bergema dan bergermercingan kini. Dia ini akan mengulas apa saja isu asalkan ulasan itu menampakkan dia condong kepada parti lamanya. Bau tahi dalam habibat lamanya masih menggamit deria bauhnya. Hatta isu yang tidak diarifi pun turut sama disentuhnya. Al maklumlah dia ni bisa dan bijaksana jenisnya!

Dalam Parlimen baru-baru ini semasa pembentangan rang undang-undang Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) beliau ada mencadangkan supaya mereka yang hendak dilantik menjadi suruhanjaya itu bersumpah mubahalah. Dengan cara itu ia boleh membendung masalah ketidaktelusan dan bagi menjamin penjawatnya jujur dan iklas dan tidak berani melakukan dosa menerusi perlantikan itu.


Ternyata penggunaan istilah dan saranan beliau tidak tersasar dari maksud muhabalah sebenarnya. Kalau tidak silap dua orang Mufti menengurnya, Mufti Selangor dan Mufti Perak supaya berhati-hati merujukkan mubahalah. Itulah kalau kita jahil tukil mengenai sesuatu jangan cuba kita pandai dan bersikap profesional nanti jadi bak Arnab nak berlumba dengan kura-kura.

Dalam isu hudud kata si Saleintia, Pas dengan DAP macam tikus dengan kucing. Beliau memngumpamakan Pas tikus DAP kucing. Katanya bila kucing mengiaw saja tikus pun lari.

Aii... bijak membuat perumpamaan ke atas orang lain? Katanya lagi Pas tidak konsisten, tidak tegas dan tidak istiqamah serta lemah. (Tahukah makna istiqamah tu?) Pandai dan bijak si Saleintia ini kalau bak mengatakan orang lain. Kalau bukan kerana si tikus Saleintia pasti tidak akan berada dalam Parlimen. Tidak percaya kita tunggulah pilihan raya ke-13 nanti. Kita tenguk sejauh mana pula lompatan dan jangkauan serta sambaran lidah Saleintia mengenai nasibnya.

Sepatutnya sebelum melempar tuduhan dan nak ulas tahi orang lain, Saleintia kena ulas tahi sendiri dulu. Saleintia kena berak kemudian ambil ranting kayu kain dan selidiki apa yang ada dalam berak Salentia itu. Tengok apakah ianya berulat ataupun ada 'bia' - sejnis ulat merah yang bertindak memakan sisa-sia terbuang dalam perut itu. Tengok juga apakah dalam tahi itu ada benda-benda lain lagi. Dan kaji kenapa tahi Saleintia lebih busuk daripada tahi haiwan lain? Selalunya tahi busuk kerana memakan makanan yang tidak halal! Cuba cuit sikit dan letakkan dekat hidung.

Sebelum nak komen orang, Salentia juga kena renung ke dalam diri sendiri. Kencing dalam tempurung bulu kemudian tengok wajah dan peribadi sendiri. Apakah kita seorang yang konsisten, berprinsip dan bermaruah? Tidak payahlah Murai ulas dan hurai sejauh mana konsisten, berprinsip dan baiknya si Saleinta ni sebab semua orang dah kena. Tidak payah sebut nama bau kentutnya pun orang dah tahu.

Cuma di sini Murai nak kata, kalau Salentia kata Pas macam tikus, DAP macam kucing... Saleintia pula seperti apa? Pada Murai Saleintia samalah seperi katak dengan hujah. Bila hujan turut katak pun gembira; boleh berenang , bersanggama dan membiakkan anak-anak. Hujan umpama rezeki bagi si katak. Begitulah bagi Saleintia bila ada kuasa, menang pilihan raya atas tikit dan lambang orang lain ia merupakan rezeki tidak terhingga. Jangan peduli budi dan bakti orang yang penting kita dapat manfaat darinya. Siasah Saleintia mana ada maruah!

Dengan kemenangan itu bolehlah dijaja ke hulu ke hilir kepada mana-mana parti politik berdajat pemembli besi busuk. Untung sabut timbul untung batu tenggelam. Apa yang Saleintia buat hari itu seperti itulah menjajah dirinya ke hulu ke hiilir dengan harapan dapat dua tiga sen. Jenis manusia kalau makan dengan cara menyambar, sambarlah juga ia ke mana-mana pun.

Macam si katak haiwan berkaki empat panjang di belakang pendek di depan ni makan dengan menangkap mangsa dengan lidahnya. Maka kalau lidah tidak petah, tidak bijak berkata-kata, tidak sanggup menongkas arus, tidak tahan disumpah dimaki hamun ibarat kata kembunglah perut Saleintia dengan angin.

Nah begitu jugalah si Saleintia yang tidak pernah tahu bersyukur dan berterima kasih itu persis kacang yang melupakan kulit.

Murai: Macam Murai tercabut ekor!

No comments: